Ik vind het leuk als klasgenoten beginnen over wat ze van Apple vinden. Ze haten het, óf ze vinden het geweldig. Er is geen tussenweg. Dit is een voorbeeld van een zeer sterk concept. Laatst zag ik een TED talk van Simon Sinek wat een concept nou eigenlijk zo goed maakt.
“De gouden cirkel: waarom, hoe, wat”
Volgens Simon Sinek is de gouden cirkel een natuurlijk fenomeen, dat zijn basis vindt in de menselijke manier van beslissen, en dat verklaart waardoor we ons laten inspireren. Als we niet weten waarom iemand iets doet, zullen we niet kunnen volgen wat hij of zij doet. Het basisuitgangspunt is zo eenvoudig dat iedereen het kan uitleggen en begrijpen. Maar het daadwerkelijk doen, dat is een stuk lastiger.
In de TED talk van Simon Sinek legt hij uit hoe de menselijke hersenen werken en hoe de kern van de hersenen, het limbisch systeem, betrokken is bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Hier wordt de waarom-vraag geprikkeld. Volgens Sinek raak je mensen alleen als je de waarom-vraag kunt beantwoorden en als het geloof daarin overeenkomt met het geloof van anderen.
De beste organisaties zijn bedrijven die een goed antwoord op die waarom-vraag hebben weten te formuleren. Dit is de reden waarom mijn klasgenoten een uitgesproken mening hebben over Apple: Apple heeft namelijk het antwoord op de ‘waarom’ vraag duidelijk gecommuniceerd. Om Simon Sinek beknopt samen te vatten: elke organisatie weet wat het doet, de meeste weten ook wel hoe ze het doen, maar slechts organisaties weten ook waaróm ze het doen.
Hieronder staat de hele TED talk van Simon Sinek. Hopelijk vind je de video ook zo inspirerend. Volgende week komt er weer een nieuw artikel op mijn blog. Ik zie je dan! 😉