Samen sterker: De kunst van het bouwen van sterke teams

Het gevoel van spanning bij het ontdekken van nieuwe samenwerkingspartners, of het nu klasgenoten of collega’s zijn, is iets waar velen van ons mee bekend zijn. De vraag “Met wie ga ik ditmaal samen ideeën uitwerken?” blijft boeiend. Vooral in een digitale omgeving, waar ik de afgelopen jaren actief concepten heb ontwikkeld, komt steeds weer naar voren hoe cruciaal een goed team is voor succes. Maar wat maakt een team ideaal?

Dit brengt ons bij een wijze les van Johan Cruijff: het kiezen van de beste spelers voor elke positie creëert nog geen sterk team, maar eerder een groep die niet als eenheid functioneert. Dit principe is niet alleen van toepassing op sportteams, maar ook op zakelijke of educatieve projecten. Het samenstellen van een team vereist meer dan het bijeenvoegen van individuen met dezelfde vaardigheden; diversiteit in vaardigheden, achtergronden en denkwijzen is essentieel.

Een succesvol team kenmerkt zich door leden die elkaar uitdagen, diversiteit omarmen en zo een rijk netwerk van kennis en middelen bieden. Dit is vooral waardevol bij het opstarten van nieuwe projecten of bedrijven. Teams moeten bestaan uit mensen met uiteenlopende expertises om zo een breed scala aan taken aan te kunnen pakken, van het schrijven van voorstellen tot het onderhouden van websites.

Het belang van diversiteit wordt onderstreept door het feit dat teams met leden die overeenkomstige capaciteiten en visies delen, beperkt zijn in hun creativiteit en innovatievermogen. Dit is een valkuil die vooral in onderwijsinstellingen voorkomt, waar teams vaak worden gevormd op basis van studierichting. Echter, voor het stimuleren van creativiteit is het cruciaal een team samen te stellen uit leden met verschillende achtergronden en perspectieven. Dit is een benadering die succesvolle organisaties, zoals Alphabet, actief nastreven.

Binnen een team zijn niet alleen de functietitels van belang, maar vooral de rollen die elk lid inneemt. Het definiëren van deze rollen verheldert de bijdrage die elk teamlid kan leveren aan het gezamenlijke doel. Het gebruik van modellen zoals de 9 teamrollen van Belbin kan helpen bij het identificeren van deze rollen, zelfs binnen homogene groepen zoals schoolklassen.

Een team bouwen gaat verder dan het simpelweg samenbrengen van mensen; het vereist een zorgvuldige mix van diverse rollen en perspectieven. Van de nieuwkomer met frisse ideeën tot de ervaren strateeg, elk lid speelt een cruciale rol in het behalen van succes. Het is belangrijk een cultuur te creëren waarin teamleden actief bijdragen, leren en presteren, in plaats van alleen bijeen te komen voor vergaderingen.

Ik nodig je uit om na te denken over de rol die jij vaak aanneemt in samenwerkingen. Voel je vrij om je gedachten te delen in de reacties of via een bericht. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

How useful was this post?

Click on a heart to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate my article.

I am sorry that this article was not useful for you.

Let us improve this article!

Tell me how to improve this article?

Share this article
Floris Meulensteen
Floris Meulensteen
Articles: 55

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *