Hoe genereer je zoveel mogelijk ideeën?
Veel bedrijven zijn begonnen met een goed idee. Maar hoe komen zij toch aan al deze ideeën? En zijn die ideeën die je onder de douche bedenkt ook relevant wanneer je een bedrijfje wilt beginnen? Dat wil ik vandaag behandelen in mijn blogpost.
Op school heb ik geleerd dat de meeste ideeën ontstaan in het rechtergedeelte van je hersenen. De linkerhersenhelft staat voor logica en kritisch denken, terwijl de rechterhersenhelft staat voor kunst en creativiteit. Het is belangrijk bij het bedenken van nieuwe ideeën om de rechterhersenhelft te activeren.
Om tot een goed idee te komen, kun je het beste eerst zoveel mogelijk ideeën genereren (dit wordt divergeren genoemd). Vaak is het idee dat je onder de douche bedacht hebt slechts een startpunt om er vervolgens meer ideeën uit te laten ontstaan. Om zoveel mogelijk ideeën te bedenken, is het ideaal om een multidisciplinair team te hebben. Daar lees je meer over in mijn vorige artikel.
Voor je begint met het genereren van ideeën, is het belangrijk dat je even de tijd er voor neemt. Het kost meestal een kwartiertje om op de ‘creatieve’ modus te belanden. Zeker als je, net zoals ik, een opleiding hebt gevolgd in accountancy. Dan is het belangrijk om de kritische blik aan de kant te zetten en de rechterhersenhelft te activeren. Probeer een gezellig praatje te maken met je teamgenoten en wat te ontspannen door wat grapjes te maken voordat je begint met brainstormen.
Als je na een kwartiertje praten eenmaal in de creatieve modus zit, dan is het essentieel dat je niet de zwarte hoed opzet. Oftewel, probeer je oordeel uit te stellen en niet meteen over elk idee een mening te vormen. Probeer open te staan voor de creativiteit en blokkeer de flow niet. Gebruik liever ‘ja, en…’ in plaats van de ‘ja, maar…’. Ik weet hoe lastig het is, want ik zet bij veel brainstormsessies te snel de zwarte hoed op. Toch probeer ik altijd mijn best te doen om zo min mogelijk te oordelen. Pas nadat ik met mijn team voldoende ideeën heb bedacht, is het de bedoeling om de zwarte hoed op te zetten. Dan kies je er de veelbelovende ideeën uit (dit wordt convergeren genoemd).
Het is belangrijk dat je tijdens het brainstormen niet te veel gaat nadenken over je ideeën. Schrijf de ideeën op een notitieblaadje en hang deze aan de muur. Laat je brein maar gewoon met van alles komen. Niks is fout en alles mag. Zo ontstaat er ruimte om tot nieuwe ideeën te komen. Je zult merken dat je met een klein team en met de juiste brainstormtechnieken al gauw kunt komen tot een grote hoeveelheid nieuwe ideeën.
Op school hebben we diverse brainstormtechnieken geleerd. Hieronder schrijf ik een paar technieken die gebruikt kunnen worden wanneer je met je team eenmaal in de creatieve modus zit. Mocht je er meer zoeken: het internet staat er vol mee.
1. Scenario denken
Scenario denken brengt de deelnemers in een bepaalde uitgangspositie. Ik heb even als voorbeeld het onderwerp appels gepakt. Je gaat jezelf vragen stelllen: wat als appels alleen nog maar online verkrijgbaar zouden zijn? Wat als er geen appels meer te koop zijn? Wat als appels gratis zouden zijn? Wat als je appels koopt via een abonnementsvorm? Op basis van de scenariovragen (“what if questions”) kun je de antwoorden op een notitieblaadje schrijven en aan de muur plakken.
2. Mindmappen
Als je een mindmap maakt, gebruik je jouw creativiteit. Je brengt je eigen gedachten en die van je team in kaart. Al is het onderwerp nog zo complex, door er structuur in aan te brengen creëer je overzicht. Door een mindmap te maken, kom je tijdens het proces op onverwachte gedachtesprongen. Gericht op het doel breng je ideeën in kaart. Je kunt goed mindmappen met bijvoorbeeld een whiteboard. Hieronder staat een voorbeeld van een mindmap met het onderwerp time management.
3. Brainwriting
Een brainstormtechniek die goed werkt bij grote groepen en groepen die niet samenkomen is de brainwriting techniek. De probleemstelling wordt uitgeschreven aan al je teamgenoten. Je teamgenoten kunnen alle ideeën en opmerkingen opschrijven. Het vel met opmerkingen wordt doorgegeven aan het volgende teamlid, die het mag aanvullen of van opbouwend commentaar voorzien. Je kan het doorgeven een aantal keer herhalen. Het voordeel van deze brainstormtechniek is dat zowel de introverte als extraverte mensen beiden evenveel aan het woord komen.
Dit waren drie snelle brainstormtechnieken om tot meer ideeën te komen. Je kunt je ideeën gaan clusteren wanneer je klaar bent met brainstormen, waarbij je de meest veelbelovende ideeën eruit kunt filteren. Dan ga je ook niet lang over te discussiëren of piekeren over het onderwerp.
Elk idee dat je onder de douche hebt moet gehoord worden: wellicht is het een geweldig idee of een startpunt voor nieuwe ideeën. Een voorbehoud: blijf niet heel de dag in de ideevormingsmodus. Niet alleen werkt dit contraproductief, je energie zal opraken en hoogstwaarschijnlijk ga je ruziën over ideeën, in plaats van erop voort te borduren.
Hopelijk heb je door dit blogartikel inspiratie opgedaan. Mocht jij nog vragen hebben na het lezen van dit artikel, houd je dan niet tegen om mij te bereiken via het contactformulier. Ik hoop je volgende keer weer terug te zien. Tot dan!