I’ve written an ebook to help you guide towards product/market-fit.

Hoe bouw je een business met een goed idee?

In mijn vorige blogpost heb ik geschreven hoe je in een korte tijd veel ideeën kunt genereren. Nu heb je uiteindelijk het meest veelbelovende idee eruit gepikt en je wilt hiermee de markt op gaan. Je wilt geld gaan verdienen en een business gaan bouwen. Waar begin je dan eigenlijk? Dat wil ik vandaag behandelen in dit artikel.

Je eerste idee is slechts een start
Voordat je begint met het onderzoeken en uitwerken van je idee, is het belangrijk om te realiseren dat je eerste idee vaak slechts een startpunt is. Hoe geniaal je nu ook denkt dat dit idee is, vaak ga je het idee in de toekomst veranderen en bijstellen (dit worden pivots genoemd). Bij Blue Whale Ventures is mij verteld dat slechts een enkeling van de bedrijven het idee is gaan uitvoeren waar het allemaal mee begon. De meeste start-ups zijn succesvol geworden door continu hun idee aan te passen op basis van de feedback die ze kregen van hun doelgroep in de markt. Wat belangrijk is, is dat je als oprichter snel beweegt en vast blijft houden aan een sterke visie.

Je hebt met je idee waarschijnlijk al nagedacht over de manier waarop het eruit moet komen te zien. Waarschijnlijk heb je veel uren gestoken in het bedenken van de coolste details van je idee. Toch is dat niet echt effectief. Het belangrijkste is om het probleem om te lossen in de ogen van de klant, en dit kan heel anders zijn dan hoe jij het op dit moment zelf voor je ziet. Het is daarom belangrijk om je idee te testen.

Je idee is pas geld waard als het gevalideerd is.

Prototypes als experiment
Het idee dat je op dit moment wilt uitwerken, is waarschijnlijk gebaseerd op aannames. Ook al zou je idee geweldig zijn en het potentieel kunnen hebben tot het uitgroeien in een groot bedrijf, het kan alleen bereikt worden als het idee ook op de juiste manier naar de werkelijkheid gebracht wordt. Hierbij komt prototyping kijken. Een prototype hoeft geen compleet product te zijn. Het wordt zodanig gebouwd dat de klant het kan ervaren, maar de echte waarde zit hem in de geleerde lessen.

Bij het maken van een prototype is het belangrijk dat je zoveel mogelijk onnodige features weg laat. Maak het alleen ingewikkelder als het daadwerkelijk nodig is. Probeer aan de hand van de feedback die je krijgt zoveel mogelijk te leren. De valkuil die ik vaak maak is dat ik prototypes ga bouwen die er mooi uitzien. Dit maakt mij vaak blind voor het onderliggende probleem van het idee. Het is noodzakelijk dat je zo eenvoudig mogelijk je prototype in elkaar steekt, ook al lijkt dit soms tegen je gevoel in te zijn.

Is het bouwen van een prototype te duur, of neemt het teveel tijd in beslag? Dan kun je gaan pretotypen. Pretotyping is de kunst van ‘fake it before you make it’. Over pretotyping zal ik een apart artikel schrijven op mijn blog in de nabije toekomst. Hierbij zal ik enkele voorbeelden geven en een verdere toelichting geven over wat pretotyping precies inhoudt.

Het prototype voor windmolens.

Validatie is the key
Maar wanneer je wel een prototype gemaakt hebt, kun je gaan experimenten en valideren. Je gaat controleren of je aannames die je gemaakt hebt juist zijn. Door je aannames te valideren, leer je over je product of dienst. Vaak zul je merken dat je experiment totaal gefaald heeft. Maar dat is niet erg, dat betekent eigenlijk dat je aan het leren bent.

Wanneer je aanname fundamenteel onjuist blijkt te zijn, dan wordt het tijd om je idee en concept aan te passen. Je gaat een pivot maken. Ieder bedrijf maakt pivots en het is goed om te leren van de fouten die je in het verleden gemaakt hebt. Sterker nog, je zult altijd als bedrijf moeten bijven experimenten. Anders blijf je achter en zullen de concurrenten je inhalen.

Net zoals jonge kinderen leren lopen door te vallen, zul je experimenten moeten doen om de waarheid te vinden. Om aannames te valideren, moet je experimenteren en deze experimenten analyseren. Hierbij kan het Validation Board van The Lean Start-up van Eric Ries je goed bij helpen. Als na talloze experimenten je aannames juist blijken te zijn, dan kun je deze aannames voor nu als waarheid beschouwen. Op basis van de gevalideerde aannames kun je je concept gaan verkopen. Dan wordt het tijd om geld te verdienen en een business op te bouwen.

Experimenteren is leren.

Heb jij een goed businessidee en wil je een keertje met mij sparren? Voel je dan vrij om mij te contacteren via het contactformulier. In mijn volgende blogartikel wil ik meer gaan uitleggen over het goedkoop valideren van je product of dienst. Hopelijk tot dan! 🙂

How useful was this post?

Click on a heart to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate my article.

I am sorry that this article was not useful for you.

Let us improve this article!

Tell me how to improve this article?

Share this article
Floris Meulensteen
Floris Meulensteen
Articles: 55

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *