Voor het behalen van mijn propedeuse moest ik een assessment, een soort meesterproef, afleggen in de vorm van een zelfgekozen concept. Ik moest dit assessment afleggen om te bewijzen dat ik de leefstof van het afgelopen jaar niet alleen ken, maar ook kan toepassen. In dit artikel leg ik uit welk concept ik voor mijn assessment bedacht heb en hoe dit concept kan uitgroeien tot een gloednieuw businessmodel.
Hoe ben ik op mijn concept gekomen?
Toen ik een concept moest gaan bedenken, ben ik opzoek gegaan naar de problemen waar ik als student tegen aanloop. Na enige tijd brainstormen ben ik op het onderwerp ‘werk’ terecht gekomen. Het viel mij op dat het niet makkelijk is om een bijbaan te vinden dat aansluit bij het flexibele weekrooster van de student. Door de afwisselende hoeveelheid zelfstudie is het voor mij afhankelijk hoeveel tijd ik iedere week over heb om te werken. Tijdens tentamenperiodes heb ik het tamelijk druk, maar tijdens schoolvakanties heb ik veel tijd over om te werken. Daarnaast zijn de meeste bijbanen redelijk eentonig. Om deze reden zoek ik regelmatig een andere bijbaan. Ik heb in de horeca gewerkt als bartender, bij een metaalbedrijf gewerkt als administratief medewerker en op een promotiekantoor gewerkt als promotiemedewerker.
Tijdens het werken ben ik erachter gekomen dat ook bedrijven tegen een bepaald probleem aanlopen. Het viel mij op dat bedrijven moeite hebben met het werven van voldoende studenten. Bij het promotiekantoor hadden ze op rustige dagen een overschot aan personeel, terwijl ze op drukke dagen een tekort hadden. Bedrijven die personeel regelden voor op festivals hadden een soortgelijk probleem: de hoeveelheid benodigd personeel was sterk afhankelijk van de hoeveelheid evenementen die op dat moment georganiseerd werden. Ook de horeca kende het probleem: in de zomer hadden ze veel meer mankracht nodig dan in de winter. Het viel me op dat dit soort bedrijven onnodig veel geld uit geven aan werving en selectie om op drukke dagen voldoende personeel binnen te halen.
En daarom wil ik met mijn concept zowel het probleem van de student als werkgever oplossen. Ik wil de student meer flexibiliteit en afwisseling bieden op het werk en de werkgever een oplossing bieden voor de tekortkoming aan personeel op drukke dagen.
Welk concept heb ik bedacht?
Ik heb voor mijn assessment “Jopper” bedacht: een online uitzendbureau dat vraag en aanbod van werk bij elkaar brengt door middel van een mobiele applicatie. Jopper focust zich op het bemiddelen van jobs van maximaal 3 werkdagen die binnen een korte termijn gedaan moeten worden. Het gaat voornamelijk om jobs waar weinig of geen ervaring of kennis voor nodig is. Zowel bedrijven als studenten kunnen zich aanmelden op de mobiele applicatie en met slechts een paar handelingen een job zoeken of plaatsen.
Hoe gaat Jopper in zijn werking?
Om de werking van Jopper goed uit te leggen, gebruik ik het volgende voorbeeld. Stel je voor: een promotiekantoor heeft net een opdracht binnen gekregen en heeft voor het komende weekend snel 20 man nodig. Het promotiekantoor gaat naar de applicatie Jopper en zet zijn job online. Studenten kunnen hier vervolgens op reageren met één klik op de knop. Het promotiekantoor selecteert 20 studenten en stuurt via de chat de opdracht en locatie door. De studenten gaan naar de locatie en doen hun werk. Jopper betaalt vervolgens de studenten uit wanneer ze hun werk hebben geleverd. Achteraf worden zowel de studenten als het promotiekantoor door elkaar beoordeeld aan de hand van een review-systeem, zodat beide partijen de volgende keer weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.
Waarom zou een opdrachtgever Jopper gebruiken?
Voor de opdrachtgever, de plaatser van de jobs, heeft Jopper verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat hij door Jopper een nieuwe mogelijkheid heeft om binnen no-time aan extra arbeidskrachten te komen. Ideaal voor bedrijven waar het onverwachts druk kan zijn, zoals bijvoorbeeld in de horeca. Stel je voor: Een kroeg merkt dat het aan het eind van de middag erg druk gaat worden door het lekkere weer, dan kunnen ze snel een oproep plaatsen op Jopper om extra mankracht te bemachtigen. In tegenstelling tot traditionele uitzendbureau’s kunnen ze direct online een oproep plaatsen en ook zelf de selectie doen, zonder dat daar een intercedent aan de pas komt. Ze kunnen aan de hand van de rating-systeem zelf bekijken welke studenten geschikt zijn voor de job. Omdat de werknemers onder contract staan bij Jopper, hoeft het horecabedrijf niemand hiervoor extra in loondienst aan te nemen. Door Jopper heeft het horecabedrijf binnen no-time voldoende personeel, ondanks dat het door het lekkere weer onverwachts druk werd.
Bedrijf: “Door omstandigheden hebben we op zeer korte termijn extra personeel nodig, voor tijdelijke basis.”
Waarom zou een student Jopper gebruiken?
Studenten schrijven zich eenmalig in bij Jopper en krijgen een 0-uren contract. Vervolgens kunnen ze aan de slag voor verschillende soorten opdrachtgevers. Doordat de jobs binnen korte termijn gedaan moeten worden, past het perfect in het flexibele rooster van de student. Stel je voor: de student heeft komende week schoolvakantie, dan kan hij op Jopper kijken of er jobs open staan die hij in de vakantie wil gaan doen. De student kan zelf kiezen of hij in de vakantie promotiewerk, horecawerk of ander werk wil doen. Omdat de jobs slechts enkele dagen duren, kan hij iedere keer andere werkzaamheden doen. De student kan dankzij Jopper wat extra centjes in zijn vakantie bijverdienen en heeft afwisseling in het werk dat hij doet.
Student: “Ik wil nu voor een korte tijd werken, om wat extra geld bij te verdienen”
Een voorbeeld uit de praktijk
Jopper is geschikt voor veel meer dan alleen de horeca. Ik gebruik hiervoor een waargebeurd verhaal. Vlak voor de lancering van Blendle in Amerika kreeg ik samen met vier klasgenoten de vraag of we een keer twee dagen voor Blendle wilde komen werken. Ze hadden een administratieve klus waarbij e-mailadressen moesten worden verzameld voor het versturen van beta-codes. Blendle had naar een uitzendbureau of PR bureau kunnen gaan, maar deze waren veel te duur. Ze hadden een medewerker gevraagd bij Blendle om geschikte mensen te zoeken voor de job voor een kleine vergoeding van 10 euro per uur. Tot verbazing van de medewerker was er eigenlijk geen platform waar hij snel een dergelijke oproep kon plaatsen. Via-via was het hem uiteindelijk gelukt om een paar studenten te vinden, waaronder ik. Voor ons was het ook een hele leuke ervaring: we hebben de start-up gezien en de bedrijfscultuur een beetje kunnen proeven. Blendle heeft de targets van de beta-codes gehaald en de actie was succesvol. Een win-win situatie voor beide partijen dus. Jopper zou in deze situatie ideaal zijn geweest als het zou bestaan: het betreft een kleine, simpele klus van enkele dagen die binnen één week gedaan moest worden. De job was zeer geschikt voor studenten die wat extra tijd over hebben en wat bij willen verdienen.
Hoe onderscheidt Jopper zich van zijn concurrenten?
Jopper onderscheidt zich op meerdere punten van traditionele uitzendbureau’s. Het eerste en belangrijkste verschil is dat Jopper gaat over jobs van maximaal 3 werkdagen. Potentiële concurrenten, zoals bijvoorbeeld Randstad of YoungCapital, focussen zich voornamelijk op (bij)banen voor langere termijn. Doordat Jopper zijn focus legt bij tijdelijke jobs, kan het zichzelf hiermee onderscheiden van zijn concurrenten. Ten tweede heeft Jopper weinig tot geen intercedenten in dienst. De opdrachtgever kan bij Jopper zelf zijn vacature plaatsen en is zelf verantwoordelijk voor de selectie van de kandidaten. Door het ingebouwde review systeem krijgt de opdrachtgever ondersteuning bij het selecteren van zijn gewenste kandidaten. Als derde heeft Jopper zijn uitzendproces volledig gedigitaliseerd. Alle processen lopen via de mobiele applicatie, van het inschrijven tot het uitbetalen van de werknemers. Als laatste is het zo dat Jopper aanzienlijk goedkoper kan zijn dan zijn concurrenten. Doordat Jopper weinig intercedenten in dienst heeft en zijn uitzendproces volledig heeft gedigitaliseerd, zijn er aanzienlijk minder vaste kosten dan bij traditionele uitzendbureau’s. Hierdoor is de uiteindelijk prijs voor het inhuren van een werknemer een stuk lager.
Hoe ziet het businessmodel van Jopper eruit?
Om het potentiële business model van Jopper op een transparante en overzichtelijke manier in kaart te brengen, gebruik ik het Business Model Canvas van Alex Osterwalder. In het Business Model Canvas wordt weergegeven hoe verschillende ‘bouwstenen’ van de business zijn ingevuld. Deze ‘bouwstenen’ beschrijven de belangrijkste bedrijfsaspecten op een overzichtelijke en visuele manier. In het onderstaande canvas staat o.a. het mogelijke verdienmodel, de partners en de leveranciers wanneer het concept Jopper uitgroeit tot een serieuze onderneming.
Hoe ziet de waardepropositie van Jopper eruit?
De Value Proposition Canvas is een verdieping op de ‘bouwsteen’ waardepropositie van het Business Model Canvas. Het creëren van waarde is één van de belangrijkste aspecten van een concept. Hiervoor moet er goed naar de klanten gekeken worden: wat willen zij en waar zijn zij bang voor? Op basis van deze informatie kan er een sterke waardepropositie neergezet worden. In het hieronder weergeven Value Proposition Canvas staat hoe Jopper zijn unieke waarde creëert voor zijn toekomstige klanten.
Wat is het eindresultaat van mijn assessment?
Door het uitwerken van mijn concept heb ik meer inzicht gekregen in marketing, communicatie en onderzoek. In tegenstelling tot het vak project kreeg ik bij het assessment de vrijheid om te bepalen welke theorieën relevant waren, waardoor ik meer ging nadenken over de toepasbaarheid van bepaalde modellen. Naast het leerproces geloof ik dat Jopper enorm veel potentie in zich heeft. Om deze reden ga ik volgend schooljaar samen met mijn projectgroep kijken of we dit concept kunnen laten uitgroeien tot een start-up. Door met een team te werken kunnen we aanzienlijk meer werk gedaan krijgen in een korte periode. We kunnen meer ‘out of the building’ gaan en hiermee de eerste klanten van Jopper binnenhalen. Mocht ik volgend jaar verder gaan met dit concept, dan zal ik jullie op de hoogte houden via mijn blog. Indien je vragen hebt of meer wilt over mijn assessment, dan kan je me altijd bereiken via het contactformulier. Tot de volgende keer!