DBC Project 3 “StudyUp”: Studeren op het dakterras

In mijn derde periode als student Digital Business Concepts heb ik, samen met vijf andere klasgenoten, opnieuw gewerkt aan een schoolproject. Bij dit schoolproject is er een concept bedacht met de nadruk op het thema “Marketing”.  Er moest voor dit project onder andere een investeringenbegroting en marketingplan gemaakt worden. In tegenstelling tot mijn vorige projecten (project 1 en project 2) is dit project qua samenwerking een echte uitdaging geweest.

Wie is de opdrachtgever bij dit project?
De opdrachtgever is Corno Vromans, directeur Library en IT Services bij Tilburg University. Deze universiteit heeft 13.000 studenten met disciplines in economie, recht, katholieke theologie, sociale en geesteswetenschappen.

Corno Vromans (rechts), opdrachtgever bij dit project
Corno Vromans (rechts), onze opdrachtgever

Wat moet ik doen bij dit project?
Ik moet een concept verzinnen om de Smart Campus van Tilburg University te verbeteren. Alle projectgroepen werken aan drie verschillende onderdelen: Smart Learning, Smart Library en Smart Services. Onze projectgroep is gevraagd om de focus leggen op Smart Library: het innoveren van de (digitale) bibliotheek van de universiteit.

De campus van TIlburg University
De campus van Tilburg University

Hoe willen we de bibliotheek gaan innoveren?
De studenten vonden de bibliotheek van Tilburg University te druk. Om deze reden zijn we gaan kijken of we meer werkplaatsen konden creëren binnen de bibiliotheek van Tilburg University. We hebben gekozen om verder te kijken dan het verbeteren van het interieur van de bibliotheek. omdat de andere projectgroepen binnen Smart Library daar hun focus al op gelegd hadden Na enkele brainstormsessies hebben we gekozen om het dakoppervlak van de bibliotheek, dat nu ongebruikt ligt te zinderen in de zon, te gebruiken als nieuwe werkplaats voor studenten.

Dakterras inrichting
De sfeer die het dakterras zal uitstralen

Welk concept hebben wij verzonnen?
Ons concept, StudyUP, wordt een gloednieuw dakterras op het dak van de bibliotheek. Het dakterras wordt een moderne werkomgeving die zowel buiten als binnen werken mogelijk maakt. Door gebruik te maken van de laatste technologische innovaties wordt het dakterras de ideale werkplaats waar arbeidsproductiviteit en creativiteit zoveel mogelijk gestimuleerd wordt.

Het begrip “duurzaamheid” wordt belangrijkste uitgangspunt binnen ons concept. Wij geloven er namelijk in dat universiteiten studenten moeten inspireren om rekening te houden met milieu. Hierdoor zullen zij in hun toekomstige carrière mogelijk gaan nadenken over de gevolgen van bepaalde beslissingen en wat voor impact deze kunnen hebben op de leefomgeving waarin zij leven.

De plattegrond van het dakterras met het overdekte (links) en open gedeelte (rechts). De bomen (rechts) worden gebouwd zoals bij de afbeelding hieronder

Hoe willen wij duurzaamheid in ons concept verwerken?
Ons dakterras krijgt in 300 werkplekken waarvan 120 overdekt. Op het overdekte gedeelte zullen zonnepanelen worden geïnstalleerd. Daarnaast komen er buiten twee ijzeren palen waar zonnepanelen op staan (zie hieronder). Er komt ook een helofytenfilter op het dak die het regenwater zuivert en deze vervolgens gebruikt voor de toiletten. Als laatste willen we verstandig omgaan met technologie wat ervoor moet zorgen dat energie bespaard wordt.

We werden geïnspireerd door deze afbeelding: een constructie van ijzeren palen en klimplanten waar zonnepanelen op geïnstalleerd zijn

Hoe willen we ons concept smart maken?
Wij willen het dakterras innovatief maken door het ontwikkelen van een intelligente lamp: een lamp die data verzameld d.m.v. verschillende sensoren. Wanneer de lamp door middel van van de sensoren constateert dat het ergens onrustig wordt, dan heeft hij zelf de mogelijkheid om de kleur van de verlichting en lichtintensiteit aan te passen. Dit moet de arbeidsproductiviteit op het overdekte dakterras verhogen.

(6) De smartlampen moeten fungeren als oplaadpunt
De smartlampen moeten tevens fungeren als oplaadpunt

Wat is het eindresultaat van dit concept?
Bij dit project was het lastig om een professioneel resultaat neer te zetten, omdat de samenwerking niet bepaald soepel verliep. Daarnaast was het moeilijk om ons concept goed uit te werken, omdat niemand binnen onze projectgroep thuis was binnen het bouwkundige aspect. Gelukkig was één van onze projectleden mbo-student Gaming geweest, waardoor we een prachtige uitwerking in Unity 3D hebben gerealiseerd (helaas kan ik die niet online zetten). Ik heb voor dit project een 6,5 gekregen. Mocht je meer willen weten ons project, dan kun je hieronder ons conceptboek downloaden.

Download de eindpresentatie (pdf)
Download het conceptboek (pdf)

How useful was this post?

Click on a heart to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate my article.

I am sorry that this article was not useful for you.

Let us improve this article!

Tell me how to improve this article?

Share this article
Floris Meulensteen
Floris Meulensteen
Articles: 55

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *