Wat betekent de hogere macht voor mij en hoe haal ik hier levenskracht uit? – Deel I

Er is iets in mijn leven waar ik de afgelopen maanden heel anders over ben gaan denken. Grootgebracht in individualistisch en rationeel Nederland heb ik nooit zoveel met spiritualiteit gehad. Inmiddels ben ik gaan geloven in een macht groter dan mezelf en voel ik me krachtiger dan ooit. In dit artikel vertel ik je graag wat de hogere macht voor mij betekent.

Vroeger snapte ik niet dat er mensen zijn die geloven in iets dat ze niet kunnen bewijzen. Volgens de wetenschap is de wereld biologisch van aard. Daarnaast deden spirituele termen me denken aan de negatieve aspecten van religies: oorlogen, aanslagen, geweld, machtsmisbruik, noem maar op. Mijn beeld was gebaseerd op de dingen die ik hoorde in het nieuws, zoals de oorlog met ISIS of de aanslagen op de Twin Towers. Waarom zou ik geloven in iets wat zoveel ellende met zich meebrengt?

Maar twee maanden geleden ontmoette ik iemand die zoveel rust en kalmte uitstraalde, dat ik nieuwsgierig was naar zijn manier van leven. Hij begon over hoe hij geloofde in God, maar geen religie aanhing. Ik kwam meteen met wetenschappelijke tegenargumenten uit eerste reactie. Maar vervolgens ben ik uit nieuwsgierigheid goed gaan luisteren naar zijn verhaal.

Hij vertelde hoe zijn idee van het geloven in God niet draaide om het volgen van één waarheid of één opperwezen, zoals bijvoorbeeld bij de islam of het christendom. Hij vond dat ieder individu zelf de keuze mag maken om zijn eigen invulling aan het concept van een hogere macht te geven. Hij oordeelde niet over andermans invullingen, en dus ook niet over mijn beeld van een hogere macht, ook al dacht ik niet dat ik zoiets had. Toch ging ik daaropvolgende dagen nadenken over waar ik in geloof.

Ik herinnerde me een gesprek dat ik vlak voor mijn vaders overlijden met hem had over spiritualiteit. We hadden het erover dat we beiden geloofden dat er iets groter was dan de mens. Ook dacht ik na over andere verhalen die anderen me in de loop van mijn leven verteld hadden. Zo was er bijvoorbeeld iemand die het wel eens had over de onverklaarbare emotionele verbintenis tussen ons als mensen. Hoe wij draaien op intuïtieve handelingen, die volgens hem worden ingegeven van boven af.

Ik heb ook een vriendin die gelooft dat er in de natuur hogere krachten zijn dan wij kunnen zien. Zoals zonnebloemen die naar de zon draaien zodat ze kunnen groeien, en zoals bomen die met hun wortels richting het water groeien. Dat doen ze om hun ware potentie te kunnen bereiken, net zoals wij mensen naar elkaar toe groeien, van elkaar houden en elkaar liefhebben om onze ware potentie te kunnen bereiken. Zoals een bloem naar de zon luistert en een boom naar het water in de grond, kunnen wij luisteren naar een hogere kracht in onszelf die voor ons een route heeft uitgestippeld.

Ik heb niet het gevoel alsof ik hetzelfde geloof als deze mensen, maar de afgelopen maanden ben ik in wel gaan geloven in ‘iets’ groter dan wij als mens. Na open te staan voor deze hogere macht, bedacht ik me dat je een mier niet kunt uitleggen hoe wij werken, leven en welke waarden en normen wij hebben. Misschien kan die hogere macht mij ook niet uitleggen hoe zijn “waarheid” in elkaar steekt. Het is voor mij duidelijk geworden dat er een hogere macht is die mij de sturing geeft om mijn levenspad te doorlopen, ondanks dat ik bepaalde dingen nog niet begrijp of nooit zal begrijpen.

Ik vind het lastig om je uit te leggen hoe ik het zie, omdat ik het niet rationeel kan verklaren. Mijn gevoel zegt op dit moment dat het mogelijk iets te maken heeft met het deel van het universum dat (nog) niet te verklaren valt. Ik geloof dat ik na mijn dood op een plek in het universum beland waar ik in optimale balans en rust ben. Balans en rust zijn in mijn ogen niet de perfecte woorden, maar ze passen het meest bij mijn gevoel.

Hopelijk vind jij ook je hogere macht en heb je iets gehad aan dit artikel. Sinds ik in een macht groter dan mezelf ben gaan geloven heb ik veel meer levenskracht. Graag vertel ik je binnenkort in een blogpost hoe ik meer rust, zelfvertrouwen, geduld en vooral ook geluk haal uit het geloven in mijn hogere macht. Tot dan 🙂

Share this article

2 Comments

  1. Wie weet vind je dit interessant: “But aside from running into problems with the establishment Jesus also professed the kingdom of heaven on earth. Most people believe this doesn’t refer to a place on earth. However there is reason to believe he refers to an internal state of mind. Where would a young Jew get this knowledge? Several ancient eastern texts indicate Jesus received training in India. It would also provide a comprehensive understanding besides the Son of God theory. What also made Jesus more dangerous is that this internal state of being was available to everyone: “I am the way and the truth and the life. No one comes to the Father except through me.” (John 14:6) “I Am” being the gateway to the Father. In other words the (inner)being of every human, is his or her own inherent connection to God. This would not allow for a controlled religion and thus politics as was being practiced in Israel at that time. The priests would work with the emperor in Rome to maintain their well earning positions. Jesus therefore undermines the entire establishment by his words and actions.” Uit een verhaal wat ik ooit voor mijn opleiding geschreef, geinspireerd door Alan Watts, Reza Aslan en Paul Verhoeven die een boek schreef over Jezus als atheist. Link naar volledige verhaal: http://www.martijnderksen.nl/power-transmedia/ En ik denk dat je deze video heel intessant vind: een gesprek tussen Oprah en een hersenwetenschapster die zelf een beroerte ervaarde en heel mooi kan verwoorden wat voor gevoelens van euforie ze meemaakte: https://www.youtube.com/watch?v=sMNwA4qbcGY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *