Mijn dilemma als amateuristische blogger

Bijna drie jaar geleden heb ik mijn eerste artikel op mijn blog gepubliceerd. Door de jaren heen heb ik regelmatig wat berichten geplaatst, maar de laatste tijd ligt de frequentie wat hoger. Ondanks dat ik veel positieve reacties krijg, heb ik het gevoel dat ik met mijn blog de verkeerde indruk achterlaat. Ik sprak hier met een vriend over en die zei: waarom deel je dit niet met je lezers? Dat leek mij een verstandig idee, en vandaar dat ik in dit artikel wat persoonlijker zal zijn dan de meeste berichten die jullie van mij gewend zijn. Hierbij deel ik mijn dilemma dat ik heb als amateuristische blogger.

Het doel van mijn blog
In mijn eerste blogpost heb ik geschreven waarom ik mijn blog gestart ben. Eén van de redenen was dat bloggen mij dwingt tot nadenken. Ik merk dat wanneer ik over onderwerpen schrijf, dat het ervoor zorgt dat het een weg weet te banen naar mijn hersenen. Ik onthoud de stof beter wanneer ik erover geschreven heb en het is daardoor makkelijker om over deze onderwerpen een mening te vormen. Ik lees boeken en probeer dit beknopt samen te vatten om de stof beter te begrijpen. In principe zou ik dit ook kunnen doen zonder het artikel online te zetten, maar dan haal ik er niet uit wat ik wil. Mijn doel is namelijk om mijn vrienden en familie op de hoogte te houden en mijn passie en interesses te delen.

Een amateuristische blogger
Ik ben nooit een geweldige schrijver geweest. Mijn kracht ligt bij cijfertjes en daarom heb ik een achtergrond in de accountancy. Taal is mijn zwakste kant. Dit valt op wanneer mijn vrienden mijn blog lezen. Ze halen er fouten uit waarvan ik zelf niet bewust ben. Dit is niet erg (ik zie dit als een leerproces), maar het is duidelijk dat ik geen geboren schrijver ben. Toch wil ik graag mijn schrijfvaardigheid verbeteren en proberen om een leuke blog te verwezenlijken. Vandaar dat ik nu inmiddels al bijna drie jaar een blog heb.

Citaten gebruiken uit boeken
Ik schrijf de laatste tijd meer. Dit heeft ermee te maken dat ik meer boeken lees en deze informatie zo interessant vind dat ik het waard vind om het te delen. Daarvoor gebruik ik vaak citaten uit boeken en dat vermeld ik ook. Maar dit brengt me tot de vraag: ben ik verkeerd bezig? Ik gebruik citaten uit boeken, omdat ik het zelf niet zo goed kan verwoorden. Regelmatig probeer ik mijn eigen verhaal ervan te maken, maar dan kom ik op stijlfouten die ervoor zorgen dat het niet zo lekker leest. Ik verwacht dat lezers liever een blogpost hebben dat lekker leest met wat citaten, dan mijn volledig eigen geschreven artikel die de boodschap niet goed overbrengt.

Is citeren oké?
Het gebruik maken van citaten uit boeken zorgt ervoor dat ik het gevoel heb dat mensen mij als minder authentiek beschouwen. Is het oké om andermans teksten te kopiëren als je daar een bronvermelding bij zet? Ik hoop dat het duidelijk is geworden dat mijn artikelen onder andere online staan zodat ik ervan kan leren. Soms heb ik het gevoel alsof mensen mijn blog zien als een middel waarmee ik wil laten zien hoeveel kennis ik bezit, maar dat is niet de reden waarom ik een blog gestart ben.

Ik ben benieuwd hoe jullie hier als lezers over denken. Kom ik soms verkeerd over met mijn blog? En vind je het prettig om citaten uit boeken te lezen? Of vind je het juist fijner wanneer iemand zijn eigen gedachten op papier zet? Laat het me weten via het contactformulier. Zo weet ik wat jullie van mij verwachten en kan ik artikelen blijven schrijven die de moeite waard zijn om te lezen. Ik zie je de volgende keer! 🙂

Share this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *