Een optimistisch toekomstscenario

Vaak worden discussies over de wereld en het milieu gedomineerd door negativiteit. Ik wil daar verandering in brengen door met een optimistische blik te kijken naar de wereld. Hieronder heb ik een realistisch toekomstscenario geschetst op basis van trends die ik heb gevonden op het internet.

“Het is 2100. De wereld telt inmiddels negen miljard inwoners. De omvang van de menselijke bevolking heeft afgelopen eeuw een hoogtepunt bereikt en is aan het afnemen. Er is bovendien een verschuiving aan het plaatsvinden in de wereld. Mensen zijn van ego naar eco aan het gaan en welzijn is belangrijker geworden dan welvaart. 

Geweld is op zijn laagste punt ooit in de geschiedenis en de meeste landen in de wereld zijn democratisch, gekenmerkt door een rechtsstaat. De economische en politieke vrijheid is aan het toenemen. Een historisch aantal mensen is afgelopen eeuw bevrijdt van armoede, onzekerheid en schaarste. 

Een groot gedeelte van de mensen woont of werkt in steden. In de steden is er voldoende aanbod aan kwalitatief onderwijs en gezondheidszorg. In de steden zijn parkeerplaatsen vervangen door parken en in de straten rijden elektrische, zelfrijdende auto’s. De fileproblemen zijn door de autonome wagens al decennia opgelost en door de opkomst van wereldwijde vacuümtreinen gaat reizen sneller en goedkoper dan ooit.

Rond de steden liggen grote boerderijen die omringt zijn door technologisch geavanceerde akkers waar drones voedzame genetisch gemodificeerde gewassen aan het besproeien zijn. Ver buiten de stad zijn de contouren zichtbaar van de kerncentrale en tientallen windmolens. Voorbij de groene weides begint de echte natuur, die weer het grootste deel van de planeet omvat. De biodiversiteit is weer terug zoals die was in 1900.

Ontwikkelingslanden uit de vorige eeuw zijn aan het floreren. De economische macht tussen het westen en het oosten is aan het balanceren en de continenten Afrika en Azië zijn mondiale kartrekkers geworden op het gebied van technologie, ondernemerschap en klimaatbeleid. Mensen genieten wereldwijd van een basisinkomen en robots hebben saai, gecompliceerd en gevaarlijk werk overgenomen. De meeste mensen hebben een hoogopgeleide baan waar voornamelijk de creatieve geest van de mens voor nodig is. Over het algemeen zijn mensen wereldwijd gelukkiger dan dat ze ooit zijn geweest.”

Klinkt het te mooi om waar te zijn? Als we ons verstandig evolueren, dan is dit realistisch. Naast dat het goed is om na te denken over de toekomst, vind ik het ook leuk om toekomstscenario’s te bedenken (zie ook: waarom verdiep ik mezelf in de mogelijke toekomst). De kans dat de wereld groener en welvarender wordt bestaat, maar dan moeten we daar wel allemaal een steentje aan bijdragen. Hopelijk heeft dit scenario jou in ieder geval laten zien dat de toekomst niet somber hoeft te zijn. Tot de volgende keer op mijn blog. 🙂

Share this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *