De 10 technologische trends die de wereld gaan veranderen – Deel III

In mijn vorige artikel staat het tweede deel van de technologische trends die de wereld gaan veranderen. Lees eerst deel II.

7. 3D-printing
Een opkomende trend is het printen in 3D. Op basis van digitale bouwtekeningen (computerbestanden) kan een 3D-printer driedimensionale objecten produceren. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. 3D-printing is nu al populair. Op dit moment wordt er van alles uitgeprint, van gebouwen tot aan chocolade. Ook worden er vaak onderdelen uitgeprint waarvoor ieder een unieke vorm moet worden geproduceerd, zoals in de lucht- en ruimtevaartbouw, maar ook in de medische wereld. Er worden op dit moment protheses uitgeprint die tot in de kleinste details op maat worden gemaakt. Hiermee worden jaarlijks veel levens gered.

In de laatste decennia is er steeds meer vraag ontstaan naar maatwerk. Mensen nemen steeds minder genoegen met massaal geproduceerde goederen en willen invloed kunnen uitoefenen op het ontwerp. Bedrijven als Nike bieden op dit moment gepersonaliseerde schoenen aan. Doordat 3D-printen steeds gemakkelijker te bereiken wordt voor de massa, worden drempels verlaagd om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren. Zowel burgers als bedrijven gaan hun creaties digitaal delen waardoor innovatie wordt gestimuleerd.

3D-printing kan zorgen voor een revolutie in de maak-industrie. Fysieke transportatie kan beperkt worden door producten lokaal te printen in plaats van verscheept te worden uit verre productielanden. Opslag kan gigantisch worden geminimaliseerd, omdat alles on-demand gemaakt kan worden. Doordat mensen bij een defect product het kapotte onderdeel opnieuw uit kunnen printen, zorgt dit ervoor dat een product niet compleet nieuw aangeschaft hoeft te worden. Al deze dingen zorgen voor een beperking in opslag, overschot en verspilling van producten. Het milieu kan door 3D-printing er gigantisch op vooruit gaan.

Er moet alleen wel opgelet worden dat 3D-printing een inbreuk kan hebben op auteursrechten. Wanneer iedereen zelf zijn producten kan uitprinten, zal het steeds makkelijker worden om een product na te maken. Om deze reden zouden er nieuwe manieren moeten worden bedacht om kennis en auteursrechten te beschermen. ‘What’s the Deal with Copyright and 3D Printing?’ is een interessant paper over intellectueel eigendom en 3D-printen, geschreven door Michael Weinberg. Hij beschrijft hierin het verschil tussen nuttige en nutteloze creatieve objecten, designs die wel en niet een licentie kunnen krijgen en hoe de wetgeving hieromtrent geregeld is.

8. E-Health
E-Health is de trend dat mensen met elektronische technologie hun gezondheid gaan verbeteren of ondersteunen. Van kleine, slimme apps die mensen helpen hun conditie te verbeteren, tot hulpmiddelen die ervoor zorgen dat patiënten niet voor elk contact met de arts de deur uit hoeven, zoals telemonitoring en beeldbellen. De toepassingen van E-Health zijn al volop in gang. Op dit moment wordt door E-Health betere kwaliteit zorg aangeboden tegen lagere kosten.

Maar in de toekomst gaat het nog veel verder. Mensen zullen bijvoorbeeld implantaten in hun lichaam hebben die 24/7 hun gezondheid meten (dit wordt continuous care genoemd). Door zelfmeting gaan mensen bewust leven waardoor zorgkosten voorkomen kunnen worden. Er kunnen preventief aandoeningen en ziektes worden voorkomen doordat mensen op tijd ingrijpen. Door het continu monitoren van de gezondheid, zullen er minder (huis)artsen nodig zijn, waardoor ze enkel hoeven in te grijpen wanneer het echt noodzakelijk is. Ook kunnen zorgverzekeraars hun premie afstellen op basis van de data van de gezondheid van de verzekerde, waardoor mensen mogelijk gezonder gaan leven.

Een kanttekening van het bijhouden en opslaan van persoonlijke data van mensen is privacy. Wat als hackers toegang krijgen tot gevoelige informatie over de gezondheid van mensen? En wat als een hacker bijvoorbeeld toegang krijgt tot elektronica in een ziekenhuis? En wie is er dan verantwoordelijk als het mis gaat? Dat zijn belangrijke vraagstukken die we moeten afvragen. E-Health wordt vaak in een positief daglicht gezet, maar er moet ook nagedacht worden over de consequenties van dergelijke ontwikkelingen. Zorg moet niet onmenselijker worden en er moet opgelet worden dat niet alles gedigitaliseerd en geautomatiseerd wordt. Want voor zorg is (menselijke) liefde en aandacht nodig.

9. Augmented & Virtual Reality
Een andere technologische trend die de wereld kan veranderen, is het binnentreden van een virtuele wereld (Virtual Reality) of het plaatsen van hologrammen in de ‘echte’ wereld (Augmented Reality).

In Virtual Reality, ook wel VR genoemd, wordt de persoon verplaatst naar door de computer gegenereerde content. Het idee achter VR is dat je wordt afgesloten van de ‘echte’ wereld en de virtuele wereld gaat beleven als de echte wereld. Daarnaast is er ook nog Augmented Reality, ook wel AR genoemd, waar de echte wereld wordt aangevuld door computer gegenereerde content. Een bekend voorbeeld hiervan zijn hologrammen.

Het verschil tussen AR en VR is dat de persoon bij VR van de gehele ‘echte’ wereld wordt afgesloten, terwijl AR slechts een aanvulling is op de ‘echte’ wereld. De bedoeling van AR en VR is het vervagen van de lijn tussen de computer gegenereerde content en de ‘echte’ wereld. Zo ‘leeft’ een digitale avatar niet langer in een beeldscherm, maar is het mogelijk vrij rond te lopen in de ‘echte’ wereld.

De toepassingen van VR zijn eindeloos. Het kan een impact gaan hebben op de reisbranche, entertainmentindustrie, journalistiek, bouwsector, onderwijs, retail, sport en nog veel meer. Een voorbeeld van de reisbranche is het aanbieden reizen naar verre landen in een virtuele wereld. In het onderwijs is het bijvoorbeeld een chirurg die leert opereren in een simulatie. In de  zakelijke wereld is het onder andere vergaderen in VR, waardoor het niet meer nodig is om te reizen om elkaar in 3D te zien.

Een bekend voorbeeld van AR is Pokémon Go, maar AR heeft meer potentie dan alleen games. Het kan bijvoorbeeld helpen met koken doordat het, naast de snijplank, instructies geeft over de bereiding van de maaltijden. Zie bijvoorbeeld deze video van Ikea:

Augmented Reality zou ook het reizen makkelijker kunnen maken door de navigatie in de ‘echte’ wereld aan te geven. Ook zou het een directe vertaling kunnen geven bij vreemde talen, waardoor niemand meer hoeft te studeren om een andere taal te begrijpen. Het is duidelijk: ook AR kan zorgen voor revolutie hoe wij producten en diensten ervaren. De techniek achter AR en VR zal zich steeds verder ontwikkelen en er zal geen ontkomen aan zijn.

10. Duurzame energie
De laatste technologische trend waarover ik zal schrijven is duurzame energie. Het wereldwijde energieverbruik is de laatste 20 jaar meer dan 50 procent toegenomen – en die ontwikkeling gaat maar door. Vandaag de dag verbruiken de circa 7 miljard aardbewoners een hoeveelheid energie die overeenkomt met 14 miljard ton olie per jaar. Slechts een zevende is afkomstig van duurzame energiebronnen en kernenergie. Meer dan 80 procent wordt nog steeds geproduceerd door het verstoken van steenkool, olie en aardgas. Het nadeel van deze brandstoffen is dat er CO2 vrijkomt bij verbranding, wat zorgt voor vervuiling van het milieu en klimaatverandering.

De aarde heeft er miljoenen jaren over gedaan om de voorraden steenkool, olie en aardgas in de bodem op te bouwen, terwijl we die fossiele brandstoffen in een fractie van een seconde verstoken. We moeten nieuwe energiebronnen gaan gebruiken die niet kunnen opraken, zodat de lamp nog steeds licht geeft als we hem over 100 jaar aandoen. En gelukkig zijn er voldoende duurzame alternatieven. Er zijn duurzame energiebronnen zoals zon, wind en aardwarmte die niet zorgen voor luchtvervuiling, weinig CO2 uitstoten en bovendien niet opraken.

De ontwikkelingen rondom deze duurzame energiebronnen gaan hard. Vanwege technologische ontwikkelingen wordt duurzame energie steeds rendabeler en goedkoper. Neem een voorbeeld aan het opwekken van zonne-energie. Dat is in de laatste zeven jaar maar liefst 85 procent goedkoper geworden. Doordat duurzame energie simpelweg minder duur is om in te kopen op de energiemarkt wordt duurzame energie langzamerhand een aantrekkelijker alternatief voor fossiele energie. Laatst kwam Elon Musk met dakpannen die dienen als zonnepanelen. Dergelijke ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat de adoptie van zonne-energie hard gaat.

Ondanks de acceleratie van de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, is onze aarde nog altijd aan het opwarmen. De zeespiegel stijgt en zee-ijs smelt. Gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld meer overstromingen en voedseltekorten in gebieden waar het droger wordt, met als gevolg honger en ondervoeding. Wat klimaatverandering allemaal teweeg brengt en wat er mogelijk aan gedaan kan worden, wil ik vertellen in een toekomstig artikel. Voor nu laat ik het even hierbij, want dit onderwerp is te groot om beknopt in dit artikel samen te vatten.

Hartelijk bedankt voor het lezen van de laatste vier technologische trends die de wereld voorgoed kunnen veranderen. Ik hoop dat je het leerzaam vond. Mocht je de andere delen nog niet hebben gelezen, klik dan hier voor deel 1 en klik hier voor deel 2. Tot gauw weer! 🙂

Share this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *