De 10 technologische trends die de wereld gaan veranderen – Deel II

In mijn vorige artikel staat het eerste deel van de technologische trends die de wereld gaan veranderen. Lees eerst deel I.

4. Big Data
De hoeveelheid data die opgeslagen wordt, groeit exponentieel. Dit komt doordat consumenten steeds meer data opslaan (bijvoorbeeld door iets te plaatsen op Social Media of andere websites), maar ook door organisaties en overheden die steeds meer informatie over burgers produceren en opslaan. Daarnaast zorgt de Internet of Things, meer daarover in het eerste deel, ervoor dat steeds meer (huishoudelijke) apparaten zelf data gaan verzamelen, opslaan en uitwisselen.

Al deze data zijn op zichzelf waardeloos, maar zijn van ontelbare waarde wanneer ze op de correcte manier worden geanalyseerd. Het juist benutten van deze data kan ervoor zorgen de maatschappij erop vooruit gaat. Overheden zouden ervoor kunnen zorgen dat hun infrastructuur beter wordt afgestemd. Neem bijvoorbeeld sensoren die data verzamelen over voorzieningen, zoals prullenbakken of lantaarnpalen, waardoor deze tijdig kunnen worden onderhouden. In de gezondheidszorg kunnen door Big Data medicijnen beter afgestemd worden op patiënten, of epidemieën worden voorkomen door vroegtijdig in te spelen op ziektes. Tevens kunnen bedrijven door Big Data (gepersonaliseerde) producten en diensten aanbieden die beter aansluiten bij de wensen van de klanten.

De mogelijkheden van Big Data zijn eindeloos, zeker wanneer je ze combineert met andere technologische ontwikkelingen, zoals de opmars van kunstmatig intelligente computers (meer daarover in het volgende onderdeel). Door middel van data kan een computer meedenken aan een probleem en eventueel zichzelf slimmer maken. Dit heet machine learning en dat brengt enorm veel toepassingen met zich mee.

Doordat we steeds meer technologie in ons leven gaan gebruiken en computerchips steeds krachtiger en goedkoper worden, is er geen ontkomen aan: Big Data zal een steeds grotere rol in de wereld gaan spelen. Het is aan de mens om ervoor te zorgen dat Big Data op de juiste manier gebruikt wordt. En dat betekent dat er nagedacht moet worden over privacy en andere (ethische) consequenties.

5. Robotica en kunstmatige intelligentie
De ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie en robots gaan hard. Sommige mensen denken dat de wereld door kunstmatige intelligentie de grootste verandering kan doormaken sinds de industriële revolutie. Dit komt door de vele mogelijkheden die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt. Deze zijn nu al terug te vinden, zoals bijvoorbeeld spraakherkenning op mobiele telefoons, schaakcomputerspelletjes of de zoekresultaten van Google. Kunstmatig intelligente robots zullen in de toekomst geschikt zijn om saai, gecompliceerd of gevaarlijk werk te doen, zelfs vaak nog beter dan de mens dat kan. Ze kunnen ons gezond houden, beter gepersonaliseerde diensten leveren en we kunnen er de grote vraagstukken in de wereld, zoals klimaatverandering, mee oplossen.

Maar niet alles is optimistisch. De onlangs overleden wetenschapper Stephen Hawking waarschuwde vlak voor zijn overlijden voor de gevaren van robots en kunstmatige intelligentie. Er bestaan nu militaire drones, maar dat is slechts het begin. Kunstmatige intelligentie kan de derde evolutiegolf worden in de wapenhistorie, na de uitvinding van het buskruit en nucleaire wapens. Eenmaal ontwikkeld zullen autonome wapens oorlogen op veel grotere schaal dan ooit mogelijk maken. En dat is mega gevaarlijk voor de mensheid.

Bovendien zullen robots er steeds natuurlijker uit zien en zal het moeilijker worden om onderscheid te maken tussen mens en machine. Net zoals in de films Her en Ex Machina, zouden robots zich kunnen ontwikkelen tot emotioneel intelligente wezens. En dat betekent dat wij als mens er aangetrokken tot kunnen voelen. De robots kunnen onder andere inspelen op onze irrationaliteit en hiermee slimmer worden dan de mens. Het is om dit soort redenen dat deze onderwerpen besproken moeten worden en er moet worden nagedacht over de gevolgen van dergelijke ontwikkelingen.

6. Genetische modificatie
Het gebruik maken van genetisch materiaal van organismen en hierbij erfelijke informatie aanpassen (gentechnologie), is een opkomende trend. Enkele moleculair-biologische technieken hebben de laatste jaren ervoor gezorgd dat het steeds goedkoper en makkelijker wordt om genetische informatie aan te passen. Volgens wetenschappers gaan deze technieken en haar nog betere opvolgers een drastische invloed hebben op de wereld.

Een van deze nieuwe technieken is CRISPR. Dit is een methode van genetische modificatie dat gericht op het aanbrengen van kleine veranderingen in de genen. Om CRISPR en de mogelijke gevolgen ervan goed te begrijpen, raad ik je aan om deze animatievideo te bekijken:

CRISPR heeft de potentie om de wereld te verbeteren. Deze techniek kan ervoor zorgen dat ernstige erfelijke ziektes niet meer zullen bestaan, net als vaccinaties een einde maakten aan de pokken. CRISPR zou ervoor kunnen zorgen dat er nieuwe behandelingen zullen ontstaan tegen kanker en dat het zelfs mogelijk tot genezing komt. Tevens kan de techniek ervoor zorgen dat boeren, telers en kwekers de voedselcrisis kunnen oplossen door hun gewassen beter bestand te maken tegen het veranderende klimaat.

Ook komt door CRISPR het aanpassen van menselijke genen binnen handbereik. Door CRISPR kunnen we de erfelijke eigenschappen van onze embryo’s aanpassen, zoals de kleur van de ogen, de lichaamsbouw of de intelligentie. Sterker nog, in de toekomst zou het mogelijk kunnen worden dat we niet-menselijke eigenschappen kunnen toevoegen aan de mens, zoals bijvoorbeeld vleugels. Het is nog ver in de toekomst en nog altijd onzeker of dit mogelijk gaat worden, maar veel wetenschappers zien dit als een realistisch toekomstscenario.

Dit maakt CRISPR ook beangstigend. Willen we wel knoeien met het DNA van mensen, dieren en planten? Wat als we een fout maken die niet meer terug te draaien is? En ook al zouden de uitwerkingen van CRISPR enkel positief zijn, is het dan wel ethisch? Willen we wel een aarde waar mensen als ‘god’ kunnen spelen door hun nageslacht genetisch aan te passen? Dat zijn belangrijke vragen die we als mensen moeten afvragen.

Een ding is zeker: er is wetgeving nodig die ons hierover kan waken. CRISPR moet bespreekbaar gemaakt worden, want het brengt veel risico’s met zich mee. En dat begint met een publiekelijke en openlijke discussie over dit onderwerp. Hopelijk heeft mijn artikel hier een miniscule bijdrage aan geleverd. Het heeft mij in ieder geval gebracht tot nadenken. Jou ook?

Dit was alweer het tweede deel van de technologische trends die een impact kunnen achter laten op de wereld hoe wij die nu kennen. Hopelijk vond je het interessant. In mijn derde deel ga ik in op de laatste vier technologische ontwikkelingen, waaronder Augmented & Virtual Reality, 3D printing, e-health en energie. Ik zie je dan! 🙂

Klik hier om deel 3 te lezen van technologische trends die de wereld gaan veranderen.

Share this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *