De 10 technologische trends die de wereld gaan veranderen – Deel I

Een lange tijd geleden heb ik een artikel geschreven over het almaar sneller en goedkoper worden van computerchips. Niet alleen de informatietechnologie zit in een versnelling. Ook andere technologieën zijn zich in een rap tempo aan het ontwikkelen. De laatste technologische ontwikkelingen kunnen zorgen voor revolutionaire veranderingen die invloed gaan hebben op ons dagelijks leven.

Deze veranderingen zijn ook voor bedrijven interessant. Door in te spelen op de macro-economische ontwikkelingen kan een bedrijf voorsprong boeken op de concurrent. In de komende drie artikelen zal ik schrijven over de tien technologische trends die een grote impact kunnen achterlaten op de wereld om ons heen.

1. Connectiviteit
In het komende decennia zullen er 5 miljard mensen verbonden zijn met het internet, waarvan meer de helft komt uit mobiele apparaten. Smartphones met de capaciteit van een iPhone X zullen in 2022 minder dan 50 euro kosten. Tevens zullen onder andere de Ski-Fi projecten van Facebook, Google en SpaceX ervoor zorgen dat de hele wereld toegang heeft tot goedkoop internet dankzij drones, ballonnen en satellieten.

Dit zal voornamelijk invloed hebben op ontwikkelingslanden. De bewoners in deze landen krijgen toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Ze kunnen door het internet leren van de laatste wetenschap. De boeren krijgen hierdoor de mogelijkheid om hun oogst te verbeteren, of mensen in bijvoorbeeld Afrika krijgen de mogelijkheid om zichzelf op te leiden. Er ontstaan nieuwe economieën en er zal veel handel plaatsvinden op basis van mobiele applicaties. Miljarden mensen kunnen nu hun ervaringen gaan delen en elkaar helpen doordat ze toegang zullen krijgen tot Social Media. De wereld zal meer digitaal verbonden zijn dan ooit.

2. De blockchain
De blockchain is wellicht de meest controversiële trend, maar het brengt enorm veel mogelijkheden met zich mee wanneer het zijn potentieel bereikt. Veel mensen zien de blockchain hetzelfde als de cryptocurrency Bitcoin, maar dat is het niet. De technologie is het platform waarop Bitcoin als applicatie draait. Blockchain verhoudt zich tot Bitcoin als internet zich verhoudt tot bijvoorbeeld Facebook. Ik raad je aan om deze video te bekijken om de blockchain beter te begrijpen:

De toepassingen van de blockchain zijn veel groter dan die van de Bitcoin. De blockchain stelt ons in staat om onze financiële sector en administratieve processen compleet opnieuw op te bouwen en te innoveren. Ze kunnen bureaucreatie enorm verminderen. Door de blockchain zijn banken, accountancykantoren, notarissen en veel overheidsinstanties grotendeels niet meer nodig. Maar dat is slechts een topje van de ijsberg.

De blockchain is niet alleen nuttig voor de financiële sector. De mogelijkheden van de blockchain zijn eindeloos, vooral wanneer je ze combineert met andere technologische ontwikkelingen. Enkele toepassingen van de blockchain zijn bijvoorbeeld het identificeren via digitale identiteit (met social points) in plaats van je huidige paspoort, het afsluiten van micro-insurance door een verzekering te koppelen aan een product in plaats van aan een persoon, of een geconnecte thermometer die zelfstandig energie kan inkopen omdat die een eigen bankrekening heeft. Door de mogelijkheden van de blockchain kan onze economie voorgoed veranderen.

3. Internet of Things
De Internet of Things maakt het mogelijk om objecten te verbinden met het internet. Door deze trend zijn in de toekomst niet alleen computers en mobiele telefoons verbonden met het internet, maar bijvoorbeeld ook huishoudelijke apparaten. De voordelen van Internet of Things zijn dat er een hoop handmatige processen geautomatiseerd kunnen worden. Producten zullen minder verspillen en zullen beter en veiliger gaan werken.

De Internet of Things hoeft niet alleen te gaan over apparaten. Neem bijvoorbeeld een brug die verbonden is met het internet. De brug zal zelf inzicht hebben in het gebruik, de temperatuur en de belasting. Op basis van deze informatie kan de brug doorgeven dat gladheid moet worden bestreden of dat er onderhoud gepleegd moet worden. De brug heeft door de Internet of Things zelf de mogelijkheid om het beste bedrijf uit te zoeken om de brug te laten onderhouden. In combinatie met de blockchain zou de brug in staat zijn om zelf de onderhoudskosten te betalen met zijn eigen rekening.

Een ander voorbeeld van Internet of Things in combinatie met de blockchain is bijvoorbeeld een koelkast die door heeft dat de melk op is en dit bestelt bij de supermarkt. Doordat de koelkast verbonden is met het internet, kiest hij de supermarkt waar de melk het goedkoopst is. Er komt hierbij geen man aan de pas. Het is duidelijk dat de Internet of Things (eventueel in combinatie met de blockchain) revolutionair zou kunnen zijn op de manier waarop wij producten ervaren.

Dit was het eerste deel van de blogartikelen die gaan over technologische trends die de wereld voorgoed kunnen veranderen. In mijn volgende blogpost ga ik op andere ontwikkelingen in, zoals Big Data, robotica en gentechologie. Hopelijk tot dan! 🙂

Klik hier om deel 2 te lezen van technologische trends die de wereld gaan veranderen.

Share this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *